پاسخ به برخی سوالات دانشآموزان در مورد کنکور سراسری
1. نحوهی تأثیر معدل دیپلم در کنکور سراسری به چه صورت است؟
همانطور كه مستحضر هستيد از ديپلمه هاي۱۳۸۴ به بعد امتحانات نهايي سال سوم بهصورت سراسري و متمركز برگزار مي شود. مانند سال چهارم نظام قديم. براي همين نمرات بهعنوان سوابق تحصيلي در كنكور آنها محسوب مي شود اما كسانيكه قبل از اين سال دیپلم گرفتند، سوايق تحصيلي، تاثيري ندارد و محاسبه نمي شود. براساس مصوبه قبلي ، معدل با تاثير مثبت بود يعني اگر معدل بالا و اثر مثبت در نمره كل داوطلب داشت حساب میشد اما درغير اينصورت تاثيري نداشت. اما اخيرا اعلام شد تاثير مثبت و منفي باشد. اما شاید داوطلبي نمره كنكورش آنقدر خوب باشد كه معدل تاثيري نداشته باشد يا برعكس معدل بتواند نمره كنكور را بالا ببرد اما اين ضوابط تا كنكور ۹۴ يعني امسال اجرا مي شد و داوطلب اگر در رشته هم نام ديپلم در آزمون سراسري شركت ميكرد معدل حداكثر تا ۲۵ درصد تاثير قطعي داشت براي هنر و زبان اين محدوديت وجود ندارد يعني داوطلبان میتوانند در كنكور غيرهم نام رشته ديپلمشان شركت كنند. مثلا فارغ التحصيل ریاضیفیزیک در كنكور علوم انساني شركت كند و محدوديتي وجود ندارد اما تاثير ۲۵درصد معدل محسوب نمي شود. اين جدول در پيك سنجش آورده شده است تا داوطلب بينش داشته باشد. امسال در كميته پذيرش و سنجش كه وزير علوم رئيس آن است و وزاري بهداشت، آموزش و پرورش، رئيس كميسيون آموزش مجلس و رئيس سازمان سنجش هم از اعضاي آن هستند ۵ درصد تاثير را افزايش دادند البته اين افزايش شامل كساني مي شود كه از سال ۹۰ فارغالتحصيل شدند و ديپلم گرفتند. البته اين 5 درصد با تأثیر مثبت است و تا سال 96 این ضابطه وجود دارد.
2. آیا امکان ترمیم و ارتقای معدل دانشآموزان وجود دارد؟
طی مصوبهی جدید شورای عالی آموزش و پرورش، این شورا موافقت کرد که دانش آموزان بتوانند یک بار برای ارتقاء و ترمیم نمره خود به صورت داوطلب آزاد امتحان مجدد بدهند. و این به این معنا است که اگر یک دانش آموز در امتحان نهایی نمره پاینی گرفته باشد، چون مبنای کنکور قرار می گیرد، اجازه دارد یک بار دیگر امتحان بدهد و اگر نمره اش بالاتر شود به سازمان سنجش نمره بالاتر وی ارائه می شود. البته این مصوبه هنوز به تصویب رییس جمهور نرسیده است و در صورت تأیید برای اجرا به وزارت آموزش و پرورش ابلاغ خواهد شد.
3. نحوهی تأثیر معدل پیش دانشگاهی در کنکور سراسری به چه صورت است؟
از خرداد ۹۵ تأثير نمرات پیشدانشگاهي در كنكور ۵ درصد مثبت است و اين تأثير در خرداد ۹۶ به صورت ۵ درصد قطعي خواهد بود.
4. آیا میتوان با پیش دانشگاهی ریاضی در کنکور تجربی شرکت کرد؟
مانعی وجود ندارد و تنها باید کتب زیست مربوطه مطالعه شود اما به دلیل همنام نبودن رشته، معدل تأثیری در کنکور ندارد.
5. وضعیت خدمت سربازی برای داوطلبان پشت کنکوری چگونه است؟
داوطلبانی که برای بار اول موفق به کسب رتبهی مناسب در کنکور و یا ورود به دانشگاه نشدهاند (داوطلبان پشت کنکوری) مشکلی برای خدمت سربازی ندارند زیرا در کنکورهای مقاطع مختلف ( کارشناسی، ارشد و دکترا) به دلیل معافیت تحصیلی یکساله امکان شرکت مجدد فراهم است.
6. آیا کنکورهای سراسری و آزاد با هم برگزار میشوند؟
کنکور سراسری و آزاد امسال هم دوباره با هم برگزار میشوند.
7. سهمیهی مناطق در بخشهای مختلف کشور و براساس وضعیت تحصیلی داوطلب چگونه است؟
داوطلبان بايد توجه داشته باشند كه بخش محل تحصـيل پيش دانشگاهي و دو سال آخر متوسطه در اختصاص سهميه نهايي آنان تعيين كننده است. داوطلباني كه در بند 16 فرم ثبت نامي خود در آزمون سراسري، سهميه ثبـت نامي مناطق را انتخـاب کرده اند، بر اساس سه سال آخر بخش محل تحصيل داراي سهميه نهايي منطقه يك، دو يا سه خواهند شد. در جدول ذيل بخشهاي كشور با سهميه منطقه يك و دو مشخص شده اسـت و سایر منـاطق كـه در جداول شماره (2) و (3) ارائه نشده است، داراي سهميه منطقه سه هستند.
تذکر 1 : در صورتي كه بخشهاي محل تحصيلي سه سال آخر داوطلبان از سهمية مناطق متفاوت باشد، سهميه داوطلب براساس بخش محل اخذ مدرك تحصيلي بخش مرفه تر (حتي يك سال از سه سال) تعيين مي شود.
تذکر 2 : فارغ التحصيلان كارداني آموزشكده هاي فني و حرفه اي، بر اساس بخش محـل تحصـيل سال اول، دوم و سوم هنرستان، داراي يكي از سهميه هاي منطقه يك، دو يا سه خواهند بود.
تذکر 3 : داوطلباني كه دو سال آخر تحصيل خود را در خارج از كشور گذرانده اند، جزو منطقه سه محسـوب مي شوند.
تذکر 4 : كليه داوطلبان معلول (نابينا، ناشنوا، نيمه بينا، نيمه شنوا و معلولان جسمي حركتي) جزو سهميه منطقه سه محسوب مي شوند.
8. نحوهی تأثیرگذاری سهمیهی مناطق در انتخاب رشتهی کنکور سراسری به چه صورت است؟
سهميه هاي منطقه يك، دو و سه، در كد رشته محل هايي كه داوطلب، بومي آن كدرشته هاست اعمال مي شود؛ در واقع داوطلب داراي سهميه منطقه سه اگر در كدرشته اي بومي محسوب نشود، در قسمت آزاد گزينش خواهد شد و در سهميه منطقه سه گزينش نمي شود . براي مثال اگر داوطلبي، بومي استان يزد بوده و داراي سهميه منطقه سه در گروه آزمايشي علوم رياضي و فني است. چنانچه اين داوطلب متقاضي رشته مهندسي معماري در دانشگاههاي يزد، اصفهان يا چهارمحال- بختياري باشد، با توجه به اينكه نوع گزينش بومي رشته مذكور ناحيه اي است، بومي اين استانها محسـوب مي شود و در بين داوطلبان هم سهميه خود يعني منطقه سه گزينش خواهد شد ؛ اما اگر اين داوطلب، متقاضي رشته مهندسي معماري دانشگاه تهران يا زنجان يا زاهدان باشد، از آنجا كه بومي (هم ناحيه اي) اين استانها نيست، در سهميه آزاد به رقابت با ساير داوطلبان خواهد پرداخت .
9. وضعیت سهمیه شاهد و جانباز و ایثارگر در کنکور 95 به چه صورت است؟
سه سهمیه نام برده یکی شده و تحت عنوان سهمیهی ایثارگران قرار گرفتهاند. برای استفاده از سهمیه ایثارگران 25% جانبازی مورد تأیید است تا فرزند بتواند از سهمیه استفاده کند.
سهمیه ایثارگران شامل 25% ظرفیت ورودی میشود به شرطی که نمرهی داوطلب، 70% نمرهی آخرین نفر گزینش آزاد باشد. برای مثال اگر 100 نفر ظرفیت وجود داشته باشد، 25 درصد ظرفیت به سهمیه ایثارگران اختصاص مییابد. 20 % نیز آزاد هستند و در کل کشور رقابت دارند و باقیه سهمیه به مناطث سهگانه اختصاص مییابد. حال داوطلبان مشمول سهمیهی ایثارگران برای استفاده از این سهمیه باید 70% نمرهی آخرین نفری که در که در گروه 20% قرار دارد را به دست آورد.
10. آیا برای افرادی که مدرک کارشناسی گرفتهاند امکان شرکت مجدد در کنکور وجود دارد؟
محدودیتی در این زمینه وجود ندارد و تنها اگر مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه روزانه دریافت کردهاند در صورت قبولی در این دانشگاهها باید شهریه پرداخت کنند.
گردآورنده : احمد کلاهدوز
زمستان 94